Politikodds.com

Alla politiska odds på ett och samma ställe

Partiledardebatt i Agenda (SVT) – maj 2018

10 maj, 2018 by Tagged with:
Posted in: Nyheter

Den 6 maj 2018 så var det partiledardebatt i Agenda (SVT). Jimmie Åkesson (SD) fick bäst betyg av tittarna i två av fyra ämnen. Det är Novus som har gjort en opinionsundersökning för SVT Nyheter. Som vi vet så stämmer dessa undersökningar inte alltid men de kan ge en fingervisning. I de två andra ämnena så var det Ulf Kirstersson från Moderaterna och Isabella Lövin från Miljöpartiet som gjorde bäst ifrån sig. Om du missade debatten så kan man fortfarande se den på SVT Play här.

Det var fyra olika ämnen som behandlades (jobb och välfärd, lag och ordning, migration och klimat och miljö). Det blev en ganska het debatt och efteråt så frågade man tittarna om vem som gjorde bäst ifrån sig i varje enskilt ämne. Det var Novus som låg bakom mätningen.

Jimmie Åkesson var bäst enligt tittarna

Jimmie Åkesson vann två av ämnena och det var inte helt oväntat lag och ordning samt migration. I dessa två ämne så tyckte tittarna att Åkesson var bäst. Det var hela 30 % som tyckte Åkesson gjorde bäst ifrån sig i ämnet lag och ordning samt migration.

Totalt så var det även Jimmie Åkesson som vann med två förstaplatser, en andraplats och en fjärdeplats. Ulf Kristersson blev näst bäst med en förstaplats och två andraplatser. Dessa två var betydligt bättre än resten. Vi har sammanställt lite resultat för att man ska få en fingervisning inför valet 2018.

Vem var bäst i debatten om jobb och välfärd?

 1. Ulf Kristersson (M) – 28 %
 2. Jimmie Åkesson (SD) – 18 %
 3. Stefan Löfven (S) – 16 %
 4. Jonas Sjöstedt (V) – 11 %
 5. Annie Lööf (C) – 8 %

Vem var bäst i debatten om miljö och klimat?

 1. Isabella Lövin (MP) – 22 %
 2. Ulf Kristersson (M) – 18 %
 3. Annie Lööf (C) – 14 %
 4. Jimmie Åkesson (SD) – 12 %
 5. Jan Björklund (L) – 7 %

Vem var bäst i debatten om migration?

 1. Jimmie Åkesson (SD) – 30 %
 2. Ulf Kristersson (M) – 18 %
 3. Annie Lööf (C) – 14 %
 4. Jan Björklund (L) och Stefan Löfven (S) – 9 %
 5. Jonas Sjöstedt (V) – 8 %

Vem var bäst i debatten om lag och ordning?

 1. Jimmie Åkesson (SD) – 30 %
 2. Annie Lööf (C) och Jonas Sjöstedt (V) – 14 %
 3. Ebba Busch Thor (KD) och Stefan Löfven (S) – 9 %
 4. Ulf Kristersson (M) – 8 %
 5. Jan Björklund (L) – 7 %

Så såg det ut när tittarna fick svara på frågor om vem som var bäst i partiledardebatten i Agenda 2018. Tittarna tyckte att de som vann hade bäst argument för hur man skulle hantera det.

Hur gjordes undersökningen?

Ibland kan man undra hur dessa undersökningar genomförs. Tittarna som tillfrågades är slumpmässigt valda av en rekryterad panel hos Novus. Sen har Novus säkerställt att de som har blivit valda är jämnt fördelade på ålder, geografi, partisympati och kön. Totalt har 1784 personer tillfrågats. Vi får se hur detta står sig om några månader. Det brukar svänga en hel del när valet närmar sig och vi kommer att hålla koll på oddsen och spelbolagen för att se hur det förändras.