Politikodds.com

Alla politiska odds på ett och samma ställe

Odds på att det blir nyval i Sverige 2018 / 2019

15 oktober, 2018 by Tagged with:
Posted in: Nyheter

Det är ett låst läge i regeringsbildningen och det är många som tror att vi får ett nyval. Vi här på Politikodds.com har så klart undersökt oddset på nyval i Sverige efter Riksdagsvalet 2018. Man måste tänka på att detta odds hela tiden förändras. Så fort någon politiker uttalar sig så kan detta odds komma att förändras. Vi försöker att hålla denna sida uppdaterad med det senaste inför ett eventuellt nyval.

Kommer ett extraval att hållas innan 2019 är slut?

  • Ja – 2.75
  • Nej – 1.40

Det lutar fortfarande åt att vi inte får ett extraval men mycket kan hända på vägen. Det är ett mycket osäkert läge och kanske vore det bäst att låta folket rösta igen. Om du inte tror på nyval så får du just nu 1.40 gånger pengarna medan ett nyval nästan ger 3 gånger pengarna.

Hur kommer man fram till ett nyval i Sverige?

Regeringen behöver inte ha ett aktivt stöd av riksdagen för att styra landet. Regeringen kommer att få sitta på sin plats så länge inte en majoritet röstar bort den. Det kan även hända att minst 35 riksdagsledamöter riktar en misstroendeförklaring mot statsministern. Om en majoritet av riksdagen sedan stödjer det förslaget så måste regeringen avgå. Lyckas man inte bilda en ny regering så blir det helt enkelt nyval.

Om vi får en minoritetsregering i Sverige så kommer risken för nyval att öka. Då har man större chans att avsätta den regeringen genom en misstroendeförklaring. Nu är vi i ett läge där det ser svårt ut att bilda regering alls och det i sin tur kan leda till nyval.

När har vi haft nyval i Sverige?

Vi har haft fyra extraval i Sverige. Det är 1887, 1914, 1921 och 1958. Det är med andra ord väldigt länge sedan vi hade ett nyval. Vi har sett ett flertal misstroendevotum men dessa har aldrig lett till att regeringen har fått avgå.

2014 så var det riktigt nära eftersom Sverigedemokraterna tänkte rösta för Alliansens budgetförslag men till sist så undvek man nyval genom den så kallade ”decemberöverenskommelsen”. Eftersom vi inte har haft ett nyval i modern tid så är det svårt att säga hur mycket som skulle kunna komma att förändras.

Svårare tider

Det ser ut att kunna bli en turbulent mandatperiod efter valet 2018. Det kan bli tal om ett nyval och det är en helt unik situation i svensk politik. Svårare tider väntar i form av lågkonjunktur, stigande arbetslöshet och helt enkelt svårare tider. Vi har haft det ganska lätt i 10 år med sjunkande räntor och högkonjunktur. Historiskt så har det hela tiden svängt upp och ner. Därför så väntar vi oss snart tuffare tider. Om den statsminister som blivit vald inte klarar av sitt jobb så måste det till ett nyval.

Var kan man spela på att det blir nyval?

Vi har tidigare hittat odds hos både Betsson och Unibet men nu ser det ut som att det bara är Betfair som erbjuder odds på nyval i Sverige. Vi får se om det ändras framöver då vi hoppas att fler spelbolag kommer att erbjuda dessa odds.

Vem bildar regering?

Historiskt så är det en liten risk för nyval men vi har ett ovanligt läge i svensk politik. Vi får se vilken slags regering som kommer att tillträda efter valet. Om det blir en svag regering så kommer troligen oddset för nyval att sjunka. Om det blir överenskommelser över blockgränsen så kan även det påverka. Kommer Centerpartiet och Liberalerna att få en vågmästarroll istället för Sverigedemokraterna? Det hela är väldigt rörigt och mycket kan hända. Vi tror att det blir en svag regering och på så sätt ökar risken för nyval. Skulle det sen bli svårare tider och konjunkturen sviker så kan även det öka risken för nyval. Än så länge så är oddset ganska högt på att det blir nyval men vi håller ett öga på det för att se hur det utvecklas framöver under 2018 och 2019.

Inläggsnavigering