Politikodds.com

Alla politiska odds på ett och samma ställe

Odds på Franska valet 2017

12 februari, 2017 by Posted in: Nyheter

Vi är nu inne i 2017 och det Franska valet närmar sig. Därför så är det dags att titta närmare på oddsen och utgången kommer även påverka oss här i Sverige och hela Europa. Vem kommer att styra ett av Europas mäktigaste länder? I toppen så har vi tre favoriter i form av Marine Le Pen, Emmanuel Macron och Francois Fillon.

Vem blir nästa president i Frankrike?

Fransk flaggaDet svänger hela tiden precis som det ska göra för att behålla spänningen. Det franska presidentvalet kommer att avgöras i två olika omgångar som går av stapeln den 23 april 2017 och den 7 maj 2017. Som det ser ut just nu så är Emmanuel Macron favorit att ta hem det hos spelbolagen men allt kan hända. Du får trots allt över 2 i odds på Emmanuel och då är det absolut inte säkert. Den som vinner kommer att styra Frankrike i de kommande 5 åren. Här har ni högsta oddsen från spelbolagen.

  • Macron – 2.30
  • Le Pen – 3.75
  • Fillon – 5.00
  • Juppe – 17.00
  • Hamon 21.00

Som ni ser så har vi tre tydliga favoriter och kanske vi kan minska ner det till två favoriter. Det kan vara så att det bara står mellan Macron och Le Pen men vi kommer att fortsätta att övervaka utvecklingen av oddsen fram till valet.

Emmanuel Macron

Emmanuel Macron är fortfarande favorit att ta hem det franska valet i vår och tidigare så var han näringslivsminister när Hollande var president. Han avgick efter sommaren 2016 och började att fokusera på en egen presidentkampanj. Har är medlem i socialistpartiet och lutar åt mitten.

Marine Le Pen

Den här kandidaten är det väl ingen som inte känner till här i Sverige. Det skrivs en hel del om Le Pen och det är dottern till grundaren av Front National. Många anser att detta är ett högerextremt party med hård invandringspolitik.

Francois Fillon

Det här är något av en doldis här i Sverige. Francois Fillion är en erfaren politiker med ett gediget förflutet. Han började sin politiska bana redan på 70-talet och har hunnit med en hel del sedan dess.

Mer om det Franska presidentvalet

I Frankrike så är presidenten landets statsöverhuvud precis som i Sverige. De första rundan av franska valet kommer att hållas den 23 april och den andra den 7 maj. Det här att man delar upp det är unikt. Landets nuvarande president är Francois Hollande som kommer att styra fram till dess att en ny president är vald.

Presidenten i USA har stora befogenheter men hur mycket får Frankrikes president bestämma över? Presidenten kan forma lagar men har inte vetorätt. Presidenten kan även utlysa nyval och är den högste befälhavaren även den franska militären. Presidenten är också den enda som får lov att använda franska kärnvapen. Presidenten har även mandat att benåda fångar. Så det är en hel del som presidenten kan påverka och därför så är valet så viktigt.

Opinionsmätningar

Vi startade denna sajt eftersom det inte gick att lita på opinionsmätningarna. Tyvärr så är inte oddset helt hundra men vi tycker att det ger en bättre bild än opinionsmätningarna. Hur som helst så leder Marine Le Penn på runt 27 & i opinionsmätningarna just nu. Strax efter så hittar vi Francois Fillion på runt 23 %. Även om Marine Le Pen leder opinionsmätningarna så kommer hon troligen inte att vinna eftersom man behöver ha egen majoritet i andra omgången.

Nu har ni lite bättre koll på oddsen inför det Franska presidentvalet i vår. Vi kommer att uppdatera oddsen löpande fram till dess att det är dags. Det ska bli intressant att se hur mycket det svänger.