Politikodds.com

Alla politiska odds på ett och samma ställe

Odds på Björklunds avgång

4 juni, 2017 by Posted in: Nyheter

Det har hänt mycket under några dagar och därför så har spelbolagen uppdaterat sina odds på Björklunds avgång. Jan Björklund är en av de partiledare i Sverige som suttit på sin post allra längst. Nu har det mer och mer börjats prata om att han är på väg bort. Det som drog igång det hela var när Birgitta Ohlsson gick ut och utmanade Björklund om partiledarposten i november.

Spelbolagen har nu uppdaterat och sänkt sina odds på Björklunds avgång. Unibet ger just nu oddset 4.50 på att Björklund blir nästa partiledare som avgår. Oddsen inom politik är alltid intressanta eftersom de många gånger speglar verkligheten bättre än vad marknadsundersökningar och liknande gör.

Även om oddset på 4.50 inte alls betyder att det är säkert att han avgår inom kort så betyder sänkningen att sannolikheten har ökat. Det kommer att bli spännande att följa den utvecklingen framöver. Oddset på att han sitter kvar ligger på låga 1.25, och därmed så bör det inte vara någon direkt fara på taket.

Annars är det fortfarande Anna Kinberg Batra som det är störst chans ska avgå. Oddsen på att hon blir nästa partiledare som avgår ligger på låga 2.40 just nu. Det har pratats en hel del om att hon hänger löst och inte kommer att klara så mycket mer motgångar. Oddsen på att hon kommer att avgå innan riksdagsvalet i september 2018 ligger så lågt som 1.80 just nu. Sannolikheten att hon kommer att avgå har helt enkelt ökat den senaste tiden. Oddsen för att hon sitter kvar ligger på ungefär samma 1.80 och därmed så anser spelbolagen att det är 50 – 50 om hon ska sitta kvar eller avgå innan nästa val.

Redan i mars 2017 så hade Anna Kinberg Batra tappat förtroende men då lyckades hon hänga kvar. Hur man än ser på det så är framtiden osäker i Moderaterna och desto närmare val, desto viktigare är det att man har en stark partiledare. Det kan inte vara bra att byta partiledare mitt under valarbetet. Den senaste tiden så har sjunkande optionssiffror för Moderaterna lyft fram avgångskrav mot Anna Kinberg Batra.

En annan person som också hänger löst är Gustav Fridolin. Spelbolagen ger honom ett odds på 4.00 att han blir nästa partiledare som avgår. Sjunkande opinionssiffror för miljöpartiet drar sitt strå till stacken. Många spelbolag anser trots allt att han kommer att sitta kvar vid nästa riksdagsval. Oddsen för att Gustav Fridolin sitter kvar som språkrör vid riksdagsvalet 2018 ligger på låga 1.10 medan att han inte sitter kvar ligger på 5.80.

Vi har en spännande tid framför oss i Sverige nu. Det är lite mer än ett år till nästa val och det bör kunna bli mycket turbulent. Det var väl länge sedan ett val i Sverige var så pass osäkert på förhand. Det känns som att allt kan hända och det kan man dra nytta av om man hittar bra odds.